Det med isolering

Jeg har lige set reportager fra Sydeuropa. Der er store skovbrande i Italien, Tyrkiet og Grækenland. Det er frygteligt at se, at store arealer bliver til aske. Og mulige kilder til fremtidige oversvømmelser i de områder. Der er jo intet, der kan holde nedbøren væk i de næste mange år i de områder. Smukke områder. Jeg har rejst meget i alle de tre lande. Det er meget trist at tænke på. Jeg tænker, at dertil tænker de fleste. Men tænker de et lille skridt videre, så vil de se, at grunden til, at mange af disse frygtelige skovbrande – som i sidste ende bliver til katastrofer for vores planet, skyldes uvidenhed. Jeg ved, fordi jeg har opholdt mig – og arbejdet i disse områder – i mange år, at viden om isolering, vanding og økologisk tilgang til at kunne nedsætte temperaturen lokalt er nøglen til, at vi kan undgå den slags katastrofer.

Højt energiforbrug

Fx så ved jeg, at de store områder, som allerede er blevet til aske i Tyrkiet, vil være årsag til, at der vil komme store regnbyger lidt længere østpå i landet. På steder, hvor infrastrukturen slet ikke er klar til at tage imod så meget regn. Jeg ved, at manglen på viden om fordelene ved loftsisolering i Grækenland vil være grunden til, at mange små, smukke strande bliver ødelagt, og dermed, at turisterne vil vælge andre steder at tage hen.

Jeg nævner det her med loftsisolering og Grækenland, fordi jeg ved, at i det land finansierer staten mange initiativer til, at folk kan forbedre deres boliger og ejendomme til bedre at kunne modstå klimaforandringerne. Nogle af de forbedringer, som almindelige mennesker, som du og jeg kan ansøge om finansiel støtte til, er fx isolering. Men ingen taler om loftsisolering. De taler om isolering omkring vinduer. Betyder det, at de bare sender en håndværker ud til folk, som sprøjter isoleringsmateriale omkring vinduesrammer – der, hvor der er huller i muren? Ja!

Ingen hulmursisolering

Ingen taler fx om at hulmursisolering kan være med til at formindske varmeregningen for ham – eller hende, der bor på 7.sal. Og dermed også – på længere sigt – varmeregningen for alle i ejendommen simpelt hen fordi hele bygningen bliver køligere – og vi derfor ikke har brug for at bruge så mange penge på at køle vores boliger ned?

Nej, det hører vi ikke om. Vi hører bare om, at nu er der mulighed for, at vi kan loftisolere. Og hvem tænker på det, når man bor på 3. sal og ikke har brug for loftsisolering? Hvem tænker på, at den familie, der bor oppe på øverste sal, faktisk har brug for det – og at det vil komme os alle til gode? Ingen.

Gør mig lidt sur

Det gør mig sur at tænke på, hvor kortsynet, forskellige kampagner er. Kunne de ikke gøre lidt mere for at oplyse om, hvordan mikroklimaet udvikler sig i et lejlighedskompleks i stedet for bare at fokusere på, at du – som individuelt skattebetalende borger – kan spare så og så mange kroner? Kunne de ikke gøre mere, for at vi udvikler en bedre sans for det, vi har til fælles? Et liv – en planet.