Forbrydelser

Vi har alle sammen hørt om skrupelløse forbrydere. Det sker ofte, at nyhedsmedierne fortæller os om en grusom forbrydelse. Vold. Mord. Skyderier. Der er ikke nogen ende på listen. Vi får det dårligt, når vi hører om dem. Alligevel, så sidder vi ofte ved nyhedskanalen for at høre nyt om den voldsomme forbrydelse, der er sket. Det er menneskeligt. Det er helt almindeligt. Men det er – set med mine øjne – også usmageligt, at jeg hver eneste dag skal udsættes for, at nyhedsmedierne snager rundt i forbryderes privatliv. I deres psyke. I deres omstændigheder.

Hvad betyder det?

Jeg forstår udmærket godt, hvorfor de gør det. Men hvorfor skal jeg have indsigt i deres undersøgelser? I min optik er en forbrydelse, en forbrydelse. En forbrydelse skal straffes. Der er ikke tvivl i mit sind om det. Men hvad er det for en forbrydelse, der er blevet begået? Under hvilke omstændigheder blev den begået? Er der formildende omstændigheder? Er der omstændigheder, der peger på en hårdere straf? Det fortæller medierne mig sjældent noget om. Af forklarlige årsager.

Derfor følger jeg ikke med i, hvad nyhedsmedierne fortæller mig. Jeg følger med i, hvad fagblade – og relevante websites fortæller mig om en forbrydelse. Naturligvis hvis de må offentliggøre den viden, som de har. Ofte kan jeg se, at mennesker, der har begået en forbrydelse, har fået en hård straf. Det skal jeg ikke være dommer over, om det er eller ej. Men jeg ser dog ofte, at dem, der har fået de hårdeste straffe, ikke har benyttet sig af mulighederne, som en advokat i strafferet kan give dem for at få en mildere straf. De har simpelthen valgt ikke at benytte sig af en forsvarsadvokat.

Det gode advokatfirma?

Måske har de haft så meget selvtillid, at de har følt, at et godt advokatfirma ikke var nødvendigt. Måske har de bare været uvidende om deres rettigheder – det tvivler jeg dog på. Under alle omstændigheder, så synes jeg, at de mennesker, der har fået hårde straffe, burde have undersøgt mulighederne for at få en mildere. Og det kan de ikke selv gøre. Af gode grunde: For det første, fordi de ikke kender nok til den lov, de bliver straffet for at have overtrådt. For det andet: De har ikke taget kontakt til en god forsvarsadvokat. Det er en stor fejl, de har begået. Derfor må de tage straffen, de har fået.

Men de kunne have gjort noget, for at deres liv bliver lidt bedre: De kunne have taget imod advokatbistanden, som de har ret til at modtage. De kunne have valgt at lægge deres fremtid i hænderne på en erfaren advokat. Det kunne have givet dem bedre vilkår fremover. Lige nu må de så kæmpe i et internt system, så kun meget få mennesker kender. De vil – forhåbentligt – vil forsøge at få bedre vilkår via en god advokat.

Er du i sådan en situation, hvor du har brug for en advokat? Prøv at bruge faciliteterne, du har adgang til. Søg via internettet. Fx efter ”Strafferet advokat”. Du finder én, der kan hjælpe dig.