Værd at vide om stråtag

Er du klar over, at et stråtag kan holde mindst lige så længe som alle andre tage? Det siges at tage generelt, skal skiftes sådan ca. efter 30 år. Og selvfølgelig er det fornuftigt, at taget bliver tjekket noget oftere. Ikke hvert år. Men måske sådan ca. hvert 5 år. Der kan jo ske noget ved taget, som du ikke er herre over. Og det kan føre til skader på huset. Fx at tagspærene begynder at rådne, hvis taget lader fugt trænge ind. Det skal naturligvis repareres.

Stråtag ses ofte afbildet som nedslidte og fyldt med mos. Og det kan da sagtens tænkes, at du så stråtag på Fyn, da du besøgte øen, som så ud, som jeg lige har beskrevet. Ja, der kan gå mos i et stråtag. Det skyldes fugt. Og det skal man altså passe på, med – også selvom det kan se meget idyllisk og charmerende ud. At taget ikke er faldet sammen, selvom der er mos i det, skyldes, at et stråtag er lavet af mange lag strå og rør. Og det tager tid for mos at trænge helt igennem, inden det ødelægger det.

Brug en tækkemand

Derfor skal du sørge for, at en fagmand efterser stråtaget på dit hus. Sådan ca. hvert 4. eller 5. år. Det er bedre at få det repareret, end at du skal til at lægge et helt nyt tag på dit hus. Måske er du i færd med at købe et hus med stråtag. I det tilfælde bør du få det efterset af en fagmand – også selv om ejendomsmægleren fortæller dig, at det blev gjort for ikke særligt længe siden. Charmen ved huset er jo lige præcist, at det har stråtag. Og er der bare lidt fugt i taget, så kan det blive en svær opgave at få taget repareret, fordi mos kan gro hurtigt. Mos er jo en plante, der lever meget fugtige steder. Smukt? Måske. Men farligt for et stråtag.

På Fyn er der mange stråtag

Hvis du lige har købt et smukt hus med stråtag på Fyn, så er der altså nogle ting, du bør gøre, så du sikrer dig, at stråtaget ikke skades. Og ja, det gælder faktisk stråtage overalt. Ikke kun på Fyn. Det er bare mig, der altid forbinder Fyn med idylliske, stråtækte huse.

Det første, du skal gøre, er at finde en tækkemand på Fyn som https://straatagfyhn.dk/. Han bør faktisk komme og efterse taget, inden du skriver under på købsaftalen. Der kan nemlig være nogle ’usynlige’ problemer, som skal udbedres, så tagets levetid forlænges. Der kan være tale om, at der er fugt i taget. Det kan medføre, at der begynder at gro mos på det. Der kan også være smådyr i taget, som bogstaveligt talt spiser taget. Det kan være mus eller fugle. Og har taget, en mønning, så skal den også efterses, så der ikke sker ulykker, hvis der er problemer med den. Den slags kan en tækkemand se hurtigere, end vi andre.

Hvis taget er godkendt

Kommer tækkemanden hurtigt og siger god for taget, så kan du selvfølgelig fortsætte købet. Men du skal bare ikke glemme tækkemanden. Han bør faktisk tilkaldes med jævne mellemrum for lige at tjekke taget. Måske hvert 4. år. Grunden er, at hvis taget ikke bliver tjekket, så kan du risikere, at det skal skiftes totalt. Og en reparation af stråtag er som regel billigere end at få et helt nyt stråtag på huset.

Der findes rigtigt dygtige tækkemænd, som kan vejlede om eventuelle problemer med taget. De vil hurtigt kunne fortælle dig, hvor store omkostninger, en reparation af stråtaget vil koste. Samtidigt giver du stråtaget en længere levetid. Ja, det er det bedste råd, jeg kan give dig, når du køber hus med stråtag. Sørg for at få en fagmand til at efterse taget – også selvom den byggekyndige ikke har lavet nogle anmærkninger angående taget i tilstandsrapporten.