Regulering af kviklån

Vi formodes at leve i et frit samfund, hvor individet må vurderes at have rettigheder til at træffe både kloge og mindre kloge valg. Naturligvis med deraf følgende konsekvenser. I Danmark er det bare ikke altid tilfældet. Der indføres stadigt flere restriktioner – for eksempel på rygning. Det er afgjort en god ide at have sanktioner mod rygning på steder, hvor andre udsættes for passiv rygning. Men elastikken spændes lige hårdt nok, når individets frihed for alvor sættes under et åg, ikke?

Også låntagerne reguleres

Det samme er tilfældet med markedet for finansiering, kreditter og långivning i Danmark. Her synes der at være en stigende tendens til at ville tage en overformynderisk rolle i relation til at regulere folks frie ret til at tage lån på betingelser, de selv godkender.

Det er naturligvis markedet for især kviklån, SMS lån og andre online bevilgede lån, jeg refererer til. Her er reguleringen efterhånden af en ganske skrækkelig karakter, der giver mindelser om det gamle Østeuropas lukkede samfund.

Naturligvis skal der være lovgivning, der sikrer, at ingen udsættes for renter og betingelser, de ikke på forhånd har sagt ja til. Men når lovgivningen begynder at antage en karakter, hvor man kan sætte spørgsmål ved, om de gamle og etablerede banker mon har udført lobbyvirksomhed, bliver det mere betænkeligt, ikke?

Sagen er jo, at der ganske enkelt ikke ville være noget marked for kviklån, online lån og andre typer af finansiering leveret af alternative udbydere, hvis bankerne reelt kunne og ville levere det, markedet efterspørger!

Skal alt reguleres ihjel?

Lad os slå fast, at forbrugerne vil have de hurtige lån, og at de – trods de ofte ganske høje renter – optager disse lån i stadigt større omfang.

Nogle få mennesker har det svært med at styre penge. Det er så dem, der igen og igen fremhæves som grumme eksempler på, hvor forfærdelige disse kviklån er. Men de fleste glemmer at tænke på, at måske op til omkring 90% af de mennesker, der optager online lån, overholder betingelserne, betaler til tiden og ofte senere igen benytter sig af denne type lån.

Hvis man skulle følge logikken hos visse politikere, skulle man også regulere adgangen til spiritus! Der er jo også et mindretal, der ikke kan styre det – men mon ikke der ville rejse sig et ramaskrig, hvis der for eksempel blev indført en tænkepause på 48 timer, fra man besluttede sig for at købe en flaske spiritus, til man faktisk kunne få den udleveret?

Der ER højere renter på de fleste kviklån og online kassekreditter, end der er på regulære banklån – men der er faktisk undtagelser. Flere online lån kan faktisk optages absolut gratis, hvis man betaler tilbage inden 30 dage. Det er der ikke én eneste bank, der kan tilbyde.

Nogle kassekreditter udbydes online af de større lånefirmaer, og her kan man ofte opnå betingelser, der i høj grad ligner dem, man kan opnå i sin egen bank – hvis man da overhovedet kan komme igennem i sin bank. Reference: Trygt.dk/kassekredit

Hastigheden på et lån

Mange mennesker har oplevet at stå i en situation, hvor der mangler penge her og nu til en udgift. Eller likviditet til at dække et godt og tidsbegrænset tilbud. Her efterlader bankerne igen deres kunder med håret i postkassen via dels meget kundeuvenlige åbningstider og ofte sendrægtigt lange svartider på en låneansøgning.

Derfor tyr mange til de muligheder, der tilbydes på nettet, og her er det reelt muligt døgnet rundt at ansøge om, få bevilget og sågar udbetalt et lån. Og såmænd også i weekenderne, hvor ingen banker jo har åbent eller på anden måde servicerer deres kunder.

Lad markedet bestemme 

Vi mener, at man skal lade markedet bestemme, hvad der udbydes. Når følgende forudsætninger er opfyldte, bør markedet for kviklån, SMS-lån og kassekreditter online være ureguleret:

  • Alle renter, gebyrer og ÅOP skal fremgå tydeligt
  • Der må ikke pålægges gebyrer, der ikke på forhånd er godkendte af låntager
  • Ingen under 18 år må kunne optage et lån på nettet

Vi skal huske på, at låntagerne jo personligt og bevidst godkender de renter, der nu engang er gældende for kviklån. Og det er direkte nedgørende og patroniserende at påstå, at fordi en lille procentdel af låntagerne ikke kan finde ud af det, skal alle slås over én kam. Og med prædikatet ”for dumme til at tænke selv”.

Nedenstående kviklånsfirmaer sammenligner nye kviklån i unikke oversigter. Oversigterne gør det meget nemmere for dig at sammenligne priser, renter og ÅOP på kviklånene.

Lån penge 24/7

Hvis man vil have et lån nu og her 24/7, det er midt om natten eller weekend og helligdag – ja så er man også parat til at betale for den service. Det er jo altså nu engang formidabel service at tilbyde et lån udbetalt, når bankerne har lukket. Og du kan endda låne penge til ferie, læs mere, og hvem kan ikke have brug for det i disse tider?

Der er jo heller ingen, der har problemer med at forstå, at det koster ekstra, hvis man vil have en håndværker ud at lave noget en lørdag. Eller midt om natten eller udenom ventetid. Hvorfor må det så ikke koste ekstra at tilbyde lån, finansiering og kredit udenfor normal åbningstid?